Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

woensdag 23 december 2009

Liskeshoeve in de sneeuw

Er lag begin deze week een flink pak sneeuw op de kap van de Liskeshoeve. Het was ook behoorlijk koud, maar de warmtepomp hield ons huis over het algemeen goed warm. En natuurlijk hebben we ook de open haard al flink in gebruik.

Vandaag breekt het zonnetje door, hetgeen toch wel een fraai beeld oplevert van onze boerderij:

Het is behoorlijk wennen in een nieuwe omgeving, zeker na de afgelopen maanden van spanning en hectiek valt het soms niet mee om weer te ontspannen. Wij hebben allebei last van een soort 'postnatale depressie', maar dat zal over een paar weken wel voorbij zijn. En natuurlijk zijn we trots op het resultaat, en voelen we ons bevoorrecht dat we in zo'n mooi en bjzonder huis kunnen wonen!

dinsdag 8 december 2009

De tuin krijgt vorm

 

Er wordt hard gewerkt aan de tuin rondom de hoeve. De mannen van Dave Slot Tuinen en Rien van Mierlo Tuinen hebben in goede samenwerking een flink stuk werk verzet. Hieronder een foto-impressie van alle werkzaamheden:











geplaatst door Erik

dinsdag 1 december 2009

We zijn verhuisd!

Eindelijk was het zover: vorige week zijn we verhuisd naar de Liskeshoeve!
Er is nog een lange lijst met zaken die nog allemaal in orde gemaakt moeten worden de komende tijd, maar de essentiële zaken functioneren zodat we nu al redelijk comfortabel kunnen wonen.
De poezen waren op de dag van verhuizing volledig van slag - Siri en Simba kropen angstig weg in de ronde ton bovenop de krabpaal. Ze waren er met geen mogelijkheid uit te krijgen, dus ten einde raad hebben we de ton losgeschroefd, en de ton plus poezen zo in de verhuisbus gezet, en op de plaats van bestemming de ton met nog steeds de poezen erin weer vastgeschroefd.

Maar eigenlijk was het verschil met ons niet eens zo groot: wij hebben ook een zeer hectische en bewogen tijd achter de rug. Tot overmaat van ramp bleek de volgende ochtend de douche een behoorlijke lekkage aan de andere kant van de muur te geven (kon gelukkig snel worden opgelost), en later op de dag viel een electra groep uit (kon de volgende dag provisorisch worden opgelost). Maar we wonen nu in onze droomwoning, da's het belangrijkste!


maandag 16 november 2009

Laatste loodjes...

De laatste loodjes wegen echt het zwaarst. Met de vloeren gaat het nu gelukkig de goede kant op, maar nu is er weer iets mis met de groene glaswand rond de pantry in het kantoor op de begane grond. Het melkgroene glas bestaat uit twee lagen gehard glas met daar tussenin een folie. Vandaag werden de glazen deuren erin geplaatst, en nu werden opeens grote onderlinge kleurverschillen zichtbaar:

In eerste instantie leek het erop dat sommige onderdelen van de glaswand verkeerd om waren gemonteerd, maar uit nader onderzoek bleek dat de leverancier van het speciale glas mogelijk een fout heeft gemaakt. In ieder geval moet het glas er weer uit, en het zal wel even duren voordat de fout is hersteld - met de nodige gevolgen voor onze planning....

vrijdag 13 november 2009

Topkant

De ruimte rond het hoofdgebouw is letterlijk volledig op de schop gegaan. Om het gazon en de ruimtes met split mooi en strak op te sluiten, maken we gebruik van verzinkt topkant. We werken dus niet met houten schotjes, pallisadepalen, oude klinkers of zware betonbanden, maar met een stalen kantopsluiting met een omgezette bovenkant.





Hiermee krijgen we strakke lijnen in de tuin, en ook de ingroei van onkruiden en het weglopen van het split wordt door het topkant voorkomen. En we hoeven nooit meer kanten te steken!

Pigmenteren

Eerder deze week zijn de vloeren nauwkeurig geschuurd, en na een flinke schoonmaakbeurt (ik heb de blaren nog in de handen), was de betonvloer klaar voor het impregneermiddel vermengd met antractietkleurig pigment. Onze huisschilder Smeets heeft vandaag het beton verdichtings en kleuringsmiddel aangebracht, waarbij het de kunst was om strepen door de roller zoveel mogelijk te voorkomen.

Het resultaat van deze behandeling is zeer bemoedigend, de vloeren zien er veel egaler uit, zonder dat de specifieke betonlook verloren is gegaan:



De vloeren op de begane grond zijn suboptimaal, maar dat was ook de slechtste vloer van het hele huis. De vlinderaars zijn hier onzorgvuldig met de vloer omgegaan, en waarschijnlijk heeft de vloer ook te lijden gehad onder het wekenlang in en uitlopen zonder afdoende bescherming. Morgen bekijken we of het zinvol is om de begane grond nog een tweede behandeling te geven.

In ieder geval geeft dit resultaat de burger weer moed - en dat op vrijdag de 13e...

maandag 9 november 2009

Even een glaswandje plaatsen...

De afgelopen tijd heb ik diverse malen de vraag gekregen hoe dat nou zit met de toilet en de douche op het kantoor op de begane grond. Want tot vandaag stonden deze voorzieningen open en bloot in de ruimte, en dat riep nogal wat vragen op. Vaak maakte ik me er met een grapje vanaf, maar nu is er dan eindelijk duidelijkheid gekomen in de vormgeving van dit onderdeel.

De pantry op de begane grond wordt omgeven door groen gekleurd melkglas. Het had nogal wat voeten in de aarde om de grote stukken gehard glas op z'n plaats te krijgen. Glaszetter Buys was dan ook met zo'n 5 man op komen draven om de precaire klus te klaren.

Natuurlijk stond de trap danig in de weg, zakte het plafond door, liep de sponning in het plafond niet recht, was de vloer niet vlak - maar na een paar uur zorgvuldig navigeren stonden de wanden dan toch op hun plek.

zondag 8 november 2009

Er gloort hoop....

Nauwelijks van de schrik bekomen van de problemen met de gevlinderde vloeren, ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Ik had zelf al meteen geopperd om donkergrijze kleurstof toe te voegen aan het impregneermiddel, maar onze schilder was daar in eerste instantie niet zo voor te porren. Hij was bang voor donkere strepen op de vloer, daar waar de banen van de roller elkaar overlappen. Toch bleek uit nader onderzoek, dat het niet ongebruikelijk is om beton op die manier een kleur te geven.

We hebben in het bijgebouw eerst een proefstuk opgezet - links een stuk met een 2e laag impregneermiddel, rechts impregneermiddel met pigment, en onderaan is een strook met 1 laag impregneermideel zichtbaar.


En hieronder een ander stuk voorzien van het impregneermiddel vermengd met zwarte pigment:


Ik slaakte een zucht van verlichting: de toevoeging van de kleurstof blijkt dus het ei van Columbus, en zal onze vloeren ongetwijfeld een flink stuk doen opknappen.
Alle vloeren moeten nog wel een keer worden geschuurd, en dan afwerken met impregneermiddel gemengd met antraciet pigment. Dus als alles meezit, kan dat de komende week gebeuren, zodat we nog net op tijd kunnen verhuizen...

donderdag 5 november 2009

Rampenscenario

De gevreesde Murphy heeft weer toegeslagen: vlak voor de verhuizing is het behoorlijk mis gegaan met de gevlinderde betonnen vloeren. En niet één vloer, nee: alle vloeren in het hoofdgebouw en bijgebouw van de Liskeshoeve.

Gisteren zijn de vloeren met een speciaal daarvoor ontwikkeld impregneermiddel Moxilon behandeld, nadat de vloeren eerder waren gereinigd en geschuurd door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Ik leefde tot vandaag in de veronderstelling dat door het aanbrengen van het impregneerdmiddel de vloer in z'n geheel een wat egaler en donkerder uiterlijk zou krijgen - maar niets is minder waar!

Vanmorgen inspecteerde ik de vloeren, en tot m'n grote schrik bleek het resultaat rampzalig: overal lichte vlekken en glanzende plekken. Bovendien bleken allerlei onrechtmatigheden, die me daarvoor niet waren opgevallen, nu onbarmhartig zichtbaar geworden. Op diverse plaatsen zie je voetstappen in het beton, kringen door inwerking van de curing, lichte en donkere banen door het afdekfolie:








Er zijn zelfs afdrukken van de vlindermachine en bandensporen van machines zichtbaar geworden:




Het was dus letterlijk om te huilen - en dat heb ik ook gedaan. We zitten in een strak schema wat betreft de verhuizing, ik heb zelf hard meegewerkt om alles op tijd klaar te krijgen - en dan krijg je zoiets.

Het kost even moeite, maar ik ga gewoon door met ademhalen, en hopelijk kan er op redelijke termijn een oplossing worden gevonden. Ik denk dat er niks anders opzit dan pigment toe te voegen aan het impregneermiddel, zodat het geheel toch een redelijk egaal uiterlijk krijgt....

woensdag 4 november 2009

Metamorfose

Vandaag is gestart met de tuinaanleg fase 2. Al vanaf de vroege ochtend was het een drukte van belang op de Liskeshoeve. Met diverse grondwerk-machines werd het hele terrein rond de woning duchtig op de schop genomen.




Het terrein tussen de hoeve en de peeltuin was binnen een paar uur behoorlijk veranderd. Helaas moesten we afscheid nemen van de oude fruitbomen, en ook de oude beukenhaag is verwijderd.


Terwijl de schilders binnen bezig zijn met het impregneren van de gevlinderde betonnen vloeren, schiet ook het leggen van de schellevis staptegels tussen de terrassen en rond het bijgebouw schiet al flink op:






Over een paar dagen zal het er rond de Liskeshoeve heel anders uitzien!

zaterdag 31 oktober 2009

Vervanging buitenterras - deel 2

Vrijdagochtend in alle vroegte arriveerden de betonboeren met groot materieel om het terras te verwijderen. Ik had een boodschap achtergelaten dat er eerst een electrakabel in de vorstrand moest worden vrijgekapt, en daar werd inderdaad mee begonnen:


Daarna werden één voor één de grote blokken eruit getild. Spectaculair, en uiteraard ook een spannend schouwspel:







Gelukkig is deze operatie zonder al te veel kleerscheuren voltooid. Volgende week wordt de bekisting gemaakt, en als de weergoden ons goed gezind zijn (en de betonzagers op afstand kunnen houden) hebben we binnenkort een mooi gevlinderd buitenterras!

Vervanging buitenterras - deel 1

Verleden week ging de kogel door de kerk: het betonnen buitenterras wordt vervangen. We zijn gekomen tot deze ingrijpende beslissing vanwege de lelijke dilatatievoegen rond de uitsparing voor de waterpartij. Zonder met ons te overleggen, heeft de betonboer op eigen initiatief (en volgens experts ook onnodg) een aantal sleuven in het beton gezaagd. Op zich was dat nog wel te accepteren geweest, ware het niet dat er lelijk en scheef is gezaagd:

Op diverse plaatsen is de gevlinderde bovenlaag beschadigd. Bovendien zitten die lelijke naden direct in het zicht, en tot in lengte van dagen zouden ze voor ons een bron van ergernis vormen.


Verschillende pogingen om de boel te repareren zijn op niet uitgelopen - het werd er eigenlijk alleen maar erger door. Doodzonde eigenlijk - want afgezien van de dilatatievoegen lag het terras er picobello bij... Uiteindelijk bleef er maar één oplossing over: de hele boel eruit, en opnieuw beton storten en vlinderen.

Het verwijderen van een stuk beton van 11 bij 6 meter is zowiezo geen sinecure. Eerst zal het terras in stukken van ca. 2 x 3 meter worden gezaagd, waarna het in delen eruit getild kan worden. Maar het manoeuvreren met blokken beton van zo'n 2000 kg vlakbij de prachtig afgewerkte aluminium vliesgevel met eikenhouten schuifpuien is uiteraard een bron van grote zorg. Vandaar dat vooraf de gevel zorgvuldig is afgeschermd met houten platen:



dinsdag 1 september 2009

Waar gehakt wordt vallen spaanders

Het schijnt onvermijdelijk te zijn bij elke bouw: heb je iets netjes voor elkaar, en dan wordt het beschadigd op een knullige en meestal onnodige manier. Met de vele ramen en glazen puien in de Liskeshoeve kon je er dus op wachten, en de score staat nu op drie beschadigde ramen. In één raam zit een enorme scheur, en niemand weet hoe die erin is gekomen, dan een ander raam met laspitten veroorzaakt door laswerkzaamheden aan de trapgaten, en ten slotte een raam dat erin is gezet terwijl het al tijdens vervoer een sterretje had opgelopen.

De firma Buys kwam laatst één van die ramen vervangen, en mij werd gevraagd even mee te helpen tillen - wat zijn die krengen zwaar! Hier brengen we de beschadigde ruit naar de wagen:

En hier tillen we de nieuwe ruit weer naar binnen:

Met vereende krachten hebben we de nieuwe ruit erin gezet, het is weer netjes afgekit en alles ziet er weer prima uit. De Buys Boys moeten nog twee keer terugkomen voor vervanging van de andere twee ruiten, en hopelijk blijven ze dan een tijdje weg....

zondag 16 augustus 2009

Draadalgen

Het is prachtig, zo'n 'natuurlijke' ven in de tuin - maar wat kost het een moeite om de vijver enigszins vrij van draadalgen te houden! Vrij snel na het vullen van de vijver (in eerste instantie met gewoon kraanwater) ontstonden grote concentraties zweef en draadalgen. De zweefalgen verdwenen gelukkig weer vlot, en het water werd helder. Maar zeker met het warme en zonnige word ik nu iedere dag getrakteerd op een waarlijke explosie van draadalgen.

Het is echt ongelooflijk hoe snel dat spul zich vermenigvuldigd, onder de juiste omstandigheden wel tot 100% per etmaal. Niet verwonderlijk dat er "algenkwekerijen" worden opgezet voor het maken van nuttige producten zoals biobrandstof en diervoedsel uit algen.

Terug naar onze Liskesven. Vaak ben ik uren in de weer met een (verlengd) schepnet, een borstel of de blote handen om die troep uit de vijver te vissen. Hele groene dekens haal ik eruit, inmiddels liggen er al vele kilo's draadalg op de oever en heb ik spierpijn van het scheppen.

Uiteraard ben ik op internet op zoek gegaan naar een remedie. Een schrale troost: ik blijk lang niet de enige te zijn, en bovendien is overmatige algenbloei te verwachten bij een nieuw aangelegde vijver.
Kwalijker is de grote hoeveelheid onzin die ik ben tegengekomen rond de bestrijding van algengroei. Ook hier lijken onwetendheid en lichtgelovigheid te worden uitgebuit. Een kleine bloemlezing:

"De PH-waarde van zuiver water is PH5,5"
Zuiver water heeft per definitie een pH-waarde van 7.0. De correcte notatie is overigens niet PH, maar pH (negatieve logaritme van de concentratie waterstofionen).

"Meng 9 liter regenwater PH 5,5 met 1 liter stadswater PH 8,5 en het resultaat is 10 liter water van PH 8,5"
Mooi staaltje van alchemie...

"Gebruik voor het vullen van de vijver bij voorkeur regenwater of osmosewater"
Osmosewater gebruik je in een aquarium met exotische vissen, maar voor een vijver van enige omvang is dat volstrekt onbetaalbaar. Bovendien gedijen algen juist uitstekend in zacht water.

"Pomp het water langs een UV-C lamp waardoor alle algen (en alleen de algen) sterven.
Een UV filter heeft geen directe invloed op draadalgen. Zweefalgen worden wel weggenomen, waardoor het water helderder wordt. Een UV filter kan de groei van draadalgen daardoor zelfs indirect stimuleren: het zonlicht zal immers dieper in het water kunnen doordringen.

"Een te hoog GH gehalte dien je te verlagen met mineral clay"
Mineral clay zal de GH-waarde (= totale hardheid) juist verhogen.

"Als je PH waarde boven de 8.0 ligt (beste is 7.5) dan kan je het proberen te verlagen met Maerl kalk. Te hoog betekent te zuur"
Lijkt me een slecht plan: het toevoegen van kalk aan water zal de pH juist verhogen. Deze vergissing wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de omgekeerde interpretatie van de pH schaal?

"Grondwater met pH waarden van 12-16 zijn geen uitzonderingen"
Wat een onzin, de maximale pH-waarde is 14. Als grondwater nog basischer zou zijn dan geconcentreerd natronloog, denk ik dat de politie de buurt meteen zou afzetten en de bewoners zou evacueren naar veilig grondgebied...

"Algen hebben genoeg aan licht en water om te kunnen groeien"
Licht (en uiteraard water...) is inderdaad een voorwaarde, maar zonder minerale voedingsmiddelen zoals fosfaten en nitraten zal er geen sprake zijn van enige (algen)groei.

"Draadalg zou moeten afnemen als je de hardheid van het water omlaag brengt"
De hardheid wordt bepaald door calcium en magnesium in het water. Deze mineralen gaan een verbinding aan met fosfaat, dat een voedingsbron is voor algen. Een te lage totale hardheid laat de aanwezige fosfaten vrij in het water, met algengroei als gevolg.

"Knijp de geplukte draadalgen tot een balletje, en plaats ze terug in de vijver in een netje met een steen er op"
De gedachte hierachter is om door rotting nieuwe voedingsstoffen te creëren voor de bestaande planten. Mij dunkt echter dat de nog aanwezige (vrije) draadalg hiervan als eerste zal profiteren...

"Breng meer zuurstof in de vijver met een zuurstof pomp"
Dan zal je de pomp toch moeten aansluiten op een fles met zuurstof.... Bovendien gaan de luchtbelletjes zo snel naar boven dat de zuurstofopname echt minimaal zal zijn. Wat er wel gebeurt is dat in het water opgelost kooldioxide wordt meegenomen door de belletjes, terwijl zuurstofplanten dat juist nodig hebben om te groeien.

Kortom: ik ben een keur van middeltjes, apparaten en poeders tegengekomen, die gemeen hebben dat ze behoorlijk duur zijn, vaak onduidelijke of zelfs schadelijke bestanddelen bevatten (zoals zware metalen), slechts de symptomen bestrijden en geen garantie bieden voor het duurzaam in toom houden van algenbloei.

Wij geven er de voorkeur aan om de wildgroei van algen op een duurzame en zo natuurlijk mogelijke manier aan te gaan pakken. Om te beginnen hebben we het water van de Liskesven professioneel laten analyseren. Hierbij het resultaat:

KH (tijdelijke hardheid) = 4
GH (totale hardheid) = 5
pH (zuurgraad) = 8.3
NO2 (nitriet gehalte) = 0
NO3 (nitraat gehalte) = 10 mg/l
NH4 (ammonium gehalte) < 0,5 mg/l
EC (zout concentratie) = 0,33

Op basis van de analyse gaan we om te beginnen de totale hardheid van het water verhogen tot een waarde tussen 10 en 15 graden. Daarnaast hebben we nog een aantal verschillende zuurstofplanten bijgeplaatst. Ook hebben we de waterlelies aangevuld met gele plomp om inval van zonlicht te verminderen.

En wat we ten slotte willen gaan proberen, is gerstestro. Rottend stro blijkt een remmende werking te hebben op algengroei, zoals onderbouwd en toegelicht op de LBOW site "Helpdesk Water". Wordt nog zeker vervolgd...

zondag 9 augustus 2009

De trappen zijn geplaatst

Het ontwerp van de vijf bijzondere trappen voor de Liskeshoeve (zie blog van 24 mei j.l.) is opgepakt door Presser Trappenfabriek uit Roggel. Om de bijzondere vormgeving van de trapbomen te kunnen realiseren, moest de trappenmaker zelfs nieuwe besturings-software installeren om de CNC freesmachine het kunstje te kunnen laten uitvoeren. Maar het is gelukt:

Vorige week waren de trappen gereed, en kwamen de mannen van Presser ze monteren. Ook dat had nog wel wat voeten in de aarde, aangezien de bevestigingsbouten aan de metalen omlijsting van het trapgat vastgelast moesten worden. Vanwege het gevaar van beschadiging van de vloerverwarming, mocht er namelijk onder geen beding in de betonnen vloer geboord worden. Dus trap plaatsen, aftekenen waar de bouten moeten komen, trap weghalen, bouten oplassen, en trap wederom plaatsen en vastzetten. Een heel gedoe, maar het resultaat mag er zijn:

Ondanks de nogal smerige ramen (volgende week komt de ramenwasser ze schoonmaken...), is de doorgaande lijn van de trapbomen goed te zien als we van buiten in de kantoorruimtes kijken:

We zijn erg tevreden met de trappen: een fraai ontwerp van onze architecten, dat prima is uitgevoerd door de trappenmaker.

Terassen

Inmiddels zijn ook de diverse terassen gerealiseerd. Het hoofdgebouw is voorzien van drie terassen, allen uitgevoerd in gevlinderd beton:






Om scheuren in het zwart gevlinderde beton te voorkomen, zijn de terassen voorzien van dilatatievoegen. Helaas op het terras bij de grote glasgevel zijn de gleuven op een nogal amateuristische manier aangebracht (en bovendien op eigen initatief van de onderaannemer): scheef en met beschadigingen van de toplaag. Eeuwig zonde van zo'n mooie vloer, en in mijn ogen ook onbegrijpelijk. Jammer...