Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

maandag 27 april 2009

Hoe zit 't met de stuiken?

De betimmering van de kopse kant van de Liskeshoeve heeft nogal wat voeten in de aarde. De maximale hoogte van ruim 9 meter is uiteraard niet met één plank de overbruggen, dus er zullen voegen moeten komen tussen de planken. De vraag is waar de voegen dan moeten komen, zodat het ook esthetisch verantwoord is. Alle voegen vlak bij elkaar staat niet mooi, dus je zult ze op één of andere manier over het totale vlak moeten verdelen. Onze timmermannen Peter en Mathé zijn tot het volgende basis-patroon voor de stuiken gekomen:


Nu heeft mijn zoon Tim zaterdag met voetbal een verstuikte enkel opgelopen, dus ik vroeg me af wat nu eigenlijk de oorsprong is van het woord 'stuik', en wat de mogelijke relatie is met het woord 'verstuiken'.

Het blijkt dat het woord 'stuik' nogal wat verschillende betekenissen heeft:

1 Negatieve lengteverandering als gevolg van een spanning, aangegeven per eenheid van beginlengte;

2 De korte zijde van een huidplaat of gang. De lange zijde noemt men land;

3 Het afgezaagde einde van planken (die aan elkaar moeten sluiten);

4 De voeg tussen twee planken;

5 de druk van twee vlakken op of tegen elkaar;

6 acht of tien schoeven graan aaneengebonden;

7 verhoogde rand aan munten;

8 met de kleinste oppervlakte tegen elkaar liggend.

Een verstuiking is het verrekken van de gewrichtsbanden van pols of enkel door het enigszins over elkaar doen schuiven van de gewrichtsvlakken. Waarschijnlijk komt de aanduiding verstuiken van het ontwrichten van de stuikvlakken van de betrokken botten. Hoewel 'verstuiken' ook wordt gebruikt als synoniem voor het persen van druiven, dus de relatie met 'stuik' is me toch nog niet geheel duidelijk....

donderdag 23 april 2009

Een stukje Peel in wording


Inmiddels is de beplanting in het achterste deel van de tuin aangebracht, met uitzondering van een paar waterplanten die nog wat moeten aansterken voordat ze in de ven geplant kunnen worden.


Uiteraard moet het allemaal nog lekker gaan groeien en bloeien de komende tijd, maar vooralsnog ziet het er toch erg mooi uit - zeker in vergelijking met hoe het er een jaartje geleden uitzag....

zondag 12 april 2009

Puzzelen met Pannen

We hebben een probleem met de uitlijning van de dakpannen op de horizontale vlakken, met name aan weerzijden van de sleuframen. De dakdekker heeft gekozen om de pannen door te slijpen om goed uit te komen, terwijl je zou mogen verwachten dat de pannen zich naadloos voegen aan de gekozen afmetingen van de muren en de positionering en dimensionering van de sleuframen. De realiteit blijkt toch weerbarstiger, zoals uit onderstaande foto blijkt:

Bij nader inzien blijkt dat de architect had bedacht dat zowel bij de verholen goten aan de kopse kanten, als bij de goten aan weerzijden van de ramen, de pannen een paar centimeter moesten terugwijken. De pannenleggers hebben echter na veel wikken en wegen besloten de pannen strak aan te laten sluiten, opdat de verholen goten niet meer in het zicht zouden liggen. Ze hebben daardoor over de breedte een pan extra gebruikt, en bij de ramen de laatste pan op maat afgezaagd.

Die doorgeslepen pannen naast het raam vind ik zelf echter bijzonder storend. Op een schuin dak zou het nog kunnen, maar op de verticale vlakken valt het direct op. Bovendien zou ik toch denken dat dit een kwestie is van goed uitrekenen, en derhalve lijkt het doorzagen van pannen een complicatie die de beeldkwaliteit onnodig verminderd. Maar ja, alle pannen zitten individueel geschroefd al op de latten, dus ze er weer afhalen is ook zo wat. Bovendien is het (in ider geval voor mij) nog niet precies duidelijk waar het probleem precies zit.

Ik heb het idee geopperd om de raamkozijnen te voorzien van een lijst, die de zaagsnede van de gehalveerde pannen aan het zicht onttrekt. Dan valt het zowiezo minder op, en wordt het geheel voor ons weer acceptabel. De architect gaat dit voorstel zo snel mogelijk uitwerken, en voorleggen aan de uitvoerder. Wordt dus nog vervolgd...

zaterdag 11 april 2009

Gevelbeschot

Deze week is het eerste gevelbeschot aangebracht. Al maanden geleden hadden we de houtsoort en de kleur uitgezocht, maar een monster aan de keukentafel beoordelen blijft toch een lastige aangelegenheid. Dus in spanning waren we in afwachting van het eindresultaat, en gelukkig is onze keuze (uiteraard onder architectureel toezicht....) erg goed uitgevallen:

De komende week is de kopse kant van onze stulp aan de beurt, dus dan zal de Liskeshoeve er vanaf de straat gezien er behoorlijk gelikt bijstaan!

Under Construction - Part III

Addy heeft wederom een fraaie foto compilatie gemaakt, met de principaal in het venster, puzzelende pannenleggers en mooie details in wording.

Op bovenstaande foto staat open haard centraal, met daarboven in ruwe vorm het 'huisjes in het huis'.

zaterdag 4 april 2009

Sleuven graven

Gisteren hebben we de 220V leiding plus waterleiding aangelegd in de achtertuin. Eerst heeft onze tuinman Dave Slot met behulp van een grondfrees de benodigde sleuven van ca. 80 cm diepte uitgegraven, waarna de 5-aderige grondkabel en de 35mm tyleenslang kon worden uitgerold in de sleuf.

In totaal is met de machine een sleuf van in totaal 150 meter uitgegraven. Op regelmatige afstand komt een hardhouten paaltje, met daarop een waterdicht stopkontakt en een kogelkraan. Ter plaatje van zo'n paaltje komt in de grond een mof voor de aftakking van de electra, en een T-stuk in de tyleenslang voor de aftakking van het water.

Vlak voordat we begonnen, bleken we de verkeerde T-stukken te hebben ingekocht: de uitvoering met messing klemringen zijn niet geschikt voor meerjarig verblijf onder de grond, daarvoor heb je speciale bodembestendige klemkoppelingen nodig. Nadat Dave zich had kwaadgemaakt (en dat nog wel op z'n verjaardag....), kwam zijn leverancier na een uurtje toch met de juiste materialen op de proppen.

Toen ging het eigenlijk van een leien dakje: na een paar uur flink doorwerken in de al flink warme lentezon, waren alle T-stukken aangebracht, en kon de sleuf weer worden dichtgegooid.

Het is de bedoeling dat over twee weken de beplanting erin zit. Net zoals de aansluiting van de 220V kabel op de tuinarmaturen, komt de aansluiting van de tyleenslang op de waterbron, met een speciale bronpomp en drukschakelaar, later aan de orde.