Hoe zit 't met de stuiken?
De betimmering van de kopse kant van de Liskeshoeve heeft nogal wat voeten in de aarde. De maximale hoogte van ruim 9 meter is uiteraard niet met één plank de overbruggen, dus er zullen voegen moeten komen tussen de planken. De vraag is waar de voegen dan moeten komen, zodat het ook esthetisch verantwoord is. Alle voegen vlak bij elkaar staat niet mooi, dus je zult ze op één of andere manier over het totale vlak moeten verdelen. Onze timmermannen Peter en Mathé zijn tot het volgende basis-patroon voor de stuiken gekomen:
Nu heeft mijn zoon Tim zaterdag met voetbal een verstuikte enkel opgelopen, dus ik vroeg me af wat nu eigenlijk de oorsprong is van het woord 'stuik', en wat de mogelijke relatie is met het woord 'verstuiken'.
Het blijkt dat het woord 'stuik' nogal wat verschillende betekenissen heeft:
1 Negatieve lengteverandering als gevolg van een spanning, aangegeven per eenheid van beginlengte;
2 De korte zijde van een huidplaat of gang. De lange zijde noemt men land;
3 Het afgezaagde einde van planken (die aan elkaar moeten sluiten);
4 De voeg tussen twee planken;
5 de druk van twee vlakken op of tegen elkaar;
6 acht of tien schoeven graan aaneengebonden;
7 verhoogde rand aan munten;
8 met de kleinste oppervlakte tegen elkaar liggend.
Een verstuiking is het verrekken van de gewrichtsbanden van pols of enkel door het enigszins over elkaar doen schuiven van de gewrichtsvlakken. Waarschijnlijk komt de aanduiding verstuiken van het ontwrichten van de stuikvlakken van de betrokken botten. Hoewel 'verstuiken' ook wordt gebruikt als synoniem voor het persen van druiven, dus de relatie met 'stuik' is me toch nog niet geheel duidelijk....