Het is de bedoeling alleen de ruimte rond de gebouwen te cultiveren, en de rest van de tuin te transformeren in een stukje Peel landschap, inclusief een ven. Het ontwerp van dit deel van de tuin is weergegeven in onderstaande schets:
Een bijzonder element in dit ontwerp is de natuurlijke vijver, die wordt uitgegraven in het terein volgens een wat grillig patroon. Om het natuurlijke karakter van de vijver te benadrukken, is gekozen voor een (gedeeltelijke) bedekking van de vijverbodem met löss. Löss is siltige leem, na de ijstijden afgezet in Zuid-Limburg. Door de vrijwing van vastgevroren stenen in gletsjers over stenige bodem, is destijds een fijn poeder is ontstaan, het basismateriaal voor löss.
Nu is het aanleggen van een natuurlijk vijver met leem of klei geen sinecure. Het valt vaak niet mee om de vijver voldoende waterdicht te krijgen. De leem mag niet uitdrogen, derhalve is het niet wenselijk als de vijver geheel of gedeeltelijk droogvalt in een droge periode. En mocht een mol het in zijn hoofd krijgen om de leemvijver aan een nader onderzoek te onderwerpen, dan is het ook snel over met de pret.
Om de waterdichtheid van de leem te verhogen, en tevens te voorkomen dat de zaak uitdroogt, worden er soms bentonietkorrels aan de leem toegevoegd. Een andere mogelijkheid is om een combinatie leem + folie toe te passen. Langs de oevers komt dan een ondiep, licht schuin aflopend plateau dat wordt bedekt met leem met daaronder deels folie, en vervolgens gaat het dan steiler naar het diepere gedeelte met alleen folie. Om te voorkomen dat de leem afschuift naar het dieper gelegen stuk, wordt een riggel aangebracht op de overgang van ondiep naar diep.
Op dit overzicht is de ven te zien met een aantal kleuren: eerste bruin is leem zonder folie, volgende kleur bruin is leem mét folie, en het blauwe is alleen folie. De bruine vlekken tussen de bomen zijn natuurlijke heuveltjes die we gaan maken met de grond die vrijkomt uit de vijver.
Het uitgraven van de vijver, het lassen van de folie, en het aanbrengen van de leem moet bij voorkeur geschieden in één aaneengesloten sessie. Hiervoor hebben we drie dagen zonder (veel) regen nodig, met een temperatuur boven de 5 graden. Een wat moeizame combinatie in de winter, dus we richten een gezamenlijk verzoek aan de weergoden voor drie dagen goed vijveraanlegweer!