De Verholen Goot
Bij het samen met de architecten uitwerken van alle plannen ten behoeve van bouwfase II, kwam het principe van de 'verholen goot' ter sprake. Weer zo'n zinnenprikkelende uitdrukking, en uiteraard wil ik gelijk weer het naadje van de kous weten.
Het woord 'verholen' heeft weliswaar dezelfde klank als 'verscholen', maar toch is het niet helemaal hetzelfde. En dat blijkt ook als ik de exacte betekenis opzoek in het woordenboek: 'verholen' heeft ook iets geheimzinnigs: naast 'verdekt' en 'ondergronds', wordt het tevens gebruikt voor het duiden van heimelijke, onderhuidse, cryptische of zelfs mystieke aangelegenheden.... Dat maakt nieuwsgierig - dus snel naar onze 'verholen goot'
Een verholen goot is een nauwelijks zichtbare goot tussen bv. de zijkant van een dakkapel en het dakbeschot en de pannen, meestal voor een deel onder de dakpannen. Kort gezegd is een verholen goot een goot die onder de dakpannen loopt. Ook een `normale` goot die nauwelijks zichtbaar is aan de voorzijde van het huis wordt wel (onterecht?) een verholen goot genoemd.
En hoe zit het nu bij de Liskeshoeve? Hiervoor gaan we te rade bij Addy, die het ons in echte architectentaal uit de doeken doet:
Het verholen goot principe wordt toegepast bij de aansluiting van het dakpakket op de betimmerde kopgevels. Hierbij combineren we in één gestileerd detail twee principes; namelijk een 'zinken afdekker' met 'kraal' t.b.v. de bescherming van het kops hout van de gevelplanken (het 'beschot') en een verholen zinken goot waarmee een waterdichte aansluiting op het pannendak wordt gegarandeerd. Het detail loopt door ter plaatse van de lang(s)gevels omdat ook deze met pannen worden bekleed. Bij de Liskeshoeve wordt dit detail wellicht toegepast in de vorm van gepatineerd zink, of zink voorzien van een coating als dit nodig blijkt i.v.m. het uitlogen van riet. We zullen dit nog in overleg met de rietdekker moeten bepalen omdat er natuurlijk relatief weinig lekwater vanuit het riet door de verholen goot wordt afgevoerd.
Op de foto van het project in Schuytgraaf (Arnhem) is goed te zien hoe dit detail zich in de werkelijkheid presenteert. Het zink wat je hier ziet is net nieuw en zal in de loop der tijd het typerende dofgrijze zinkpatina krijgen. Tot zover Addy.
Overigens, toch heeft de bouwwereld wel een heel eigen vocabulaire. Kom ik toch net een speciale variant van de verholen goot tegen: de z.g. 'kilgoot'. Leest u even mee?
"Een kilgoot zorgt voor de afvoer van hemelwater tussen twee bij elkaar komende hellende daken. Voor het vastzetten van een kilgoot wordt gebruik gemaakt van klangen." Klangen? Nou ja, als het maar goed vastzit, nietwaar? Want je wilt toch niet meemaken dat je bij de eerste de beste najaarsstorm opeens je kilgoot voorbij ziet komen waaien...
0 reacties:
Een reactie plaatsen
Links naar dit bericht:
Een koppeling maken
<< Startpagina