De Liskes
Benieuwd waaraan de Liskeshoeve z'n naam heeft te danken, ben ik eens op zoek gegaan naar de betekenis van het woord 'Liskes'.
De Liskes blijkt een voormalige visvijver te zijn in het natuurgebied de Maaij in de Kempen. De visvijvers in dit gebied vlakbij de Belgische grens zijn zeer voedselrijk. Hierdoor is de Maaij een bijzonder broedgebied voor watervogels.
Sinds de aankoop door Natuurmonumenten van dit gebied behoort de visvangst echter tot het verleden. In 2000 is er de uitkijkpost 'de Liskes' geopend door de burgemeester van het nabijgelegen dorpje 'Bergeijk'.
In het nabijgelegen Valkenswaard blijkt er een boerderij te zijn met dezelfde naam, deze is nu in gebruik als ijssalon onder de naam 'IJshoeve De Liskes'.
Ook vond ik nog een verwijzing naar De Liskes in een verhaal over z.g. ´krachtplekken´. Ik citeer: "Zo'n plek hoeft niet perse een oude, heilige en/of ingewijde locatie te zijn. Het is vooral een plek alwaar je kunt mediteren, lekker tot je zelf kunt komen en alwaar je zelfs helder vooruit kunt kijken. Dan zeg je misschien; ja maar dat kan ik in bed ook! Dan wil ik toch benadrukken dat de godin overal is maar je kunt haar het makkelijkste ervaren in de natuur dus in de frisse of zwoele buitenlucht. Een krachtplek is die plek waar je magische ervaring sterker is dan normaal." Nou, toeval of niet, maar laat dit nu exact onze bedoeling zijn met de nieuwe Liskeshoeve!
De schilder Peter Krol heeft gewoond in dit gebied, en heeft onderstaand schilderij gemaakt, genaamd 'De Liskes":
Verder heb ik niet veel over 'De Liskes' kunnen vinden. En blijf ik toch zitten met de vraag of de Liskeshoeve zijn naam te danken heeft aan dat watertje in de Maaij - dat toch een kleine 40 km van Schoor is verwijderd. Of is de Liskehoeve vernoemd naar de Liskesweg? Maar ja, hoe komt de Liskesweg dan aan z'n naam.... Misschien dat er lezers zijn die hun licht op deze kwestie kunnen werpen?
0 reacties:
Een reactie plaatsen
Links naar dit bericht:
Een koppeling maken
<< Startpagina