Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

zondag 30 september 2007

Wat is een knikpan?


Veel mensen reageren nogal verbaasd als ik vertel dat in het bouwplan de dakpannen doorlopen tot op de grond. Waar het dak ophoudt, komt een z.g. knikpan, en dan lopen de pannen verticaal door tot beneden. "Oh, daar krijg je problemen mee!" kreeg ik zelfs een keer te horen...

Wij moesten er zelf ook even aan wennen. Uiteraard is het idee afkomstig van onze architecten, en ik citeer Addy uit de bouwaanvraag:
"Om de beeldkwaliteit van de dominante kapvorm te versterken en om architectonische uitdrukking te geven aan het rechtstreeks infiltreren van het hemelwater, introduceren wij een verticale toepassing van keramische pannen op de langsgevels".

Wat is nu precies een knikpan? "Een knikpan is een dakpan met een knik (...), waarmee een dak waarin een knik zit ononderbroken wordt bedekt". Juist ja.

Hiernaast zie je de 'knikpan tuile-du-nord'.
Een knikpan is dus een hulpstuk voor afwerking van de knik in gebroken of mansarde daken. Diverse combinaties van hoeken zijn mogelijk, en voor de dakhoeken zijn gevelknikpannen beschikbaar.

Dus de Liskeshoeve wordt voorzien van 'gevelknikpannen'. De welstandscommissie had er in ieder geval geen problemen mee. Ik weet nog niet precies wat ik ervan moeten vinden, het idee begint te wennen - en bovendien vertrouw ik op het gevoel voor schoonheid van de architecten... Hieronder een 'artist impression' van Addy:


De oplettende lezer blijft uiteraard zitten met de nijpende vraag: wat zijn in hemelsnaam 'mansarde daken'?

Welnu: "Mansarde is een dakvorm waarbij het onderste deel van het zadeldak of schilddak steiler is dan het bovenste deel, waardoor een geknikte vorm ontstaat. De naam is afgeleid van de 17e-eeuwse Franse architect Mansarde. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw veelvuldig toegepast bij woningen ter verkrijging van een grotere zolderverdieping".


Zo, dan weten we dat ook weer!

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina